Το χθες, η πτώση και το σήμερα των ανδρών του Απόλλωνα Καλαμαριάς

Ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς δημοσίευσε στο http://www.eurohoops.net  ο Γιώργος Μπακόλας που αναφέρει τα εξής:







Το χθες: Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος μπάσκετ (1960), η αντρική ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς πανηγύρισε την άνοδο της στην Α’ Εθνική εις βάρος του Αμαρουσίου, του οποίου επιβλήθηκε στον κρισιμότερο από τους αγώνες μπαράζ το 1970.

Ο υποβιβασμός στο πρωτάθλημα ’70-’71 δεν πτόησε το μακεδονικό σύλλογο, που επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα στην πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία. Η κατάληξη, όμως, ήταν ξανά η ίδια και το 1973 υποβιβάστηκε, παρότι διέθετε σπουδαίους παίκτες.

Οι Στέλιος Καλαντίδης, Αποστόλης Χατζηιωάννου, Σταύρος Χωλόπουλος, Παναγιώτης Βαφειάδης και Αναστάσιος Μπαλτατζίδης είναι μερικοί από τους αθλητές που ξεχώρισαν με την κοκκινόμαυρη φανέλα.

Η πτώση: Το 1974 η ομάδα της Καλαμαριάς υφίσταται «αφαίμαξη» από τους συντοπίτες της Άρη και ΠΑΟΚ, καθώς τρεις παίκτες της (Χωλόπουλος, Χατζηιωάννου και Καλαντίδης) μετακομίζουν στους «κίτρινους», ενώ ο Ηλίας Καλπίδης καταλήγει στο «δικέφαλο του Βορρά».

Την ίδια εποχή, κάποιοι άλλοι αθλητές αφήνουν τη Θεσσαλονίκη για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα ο σύλλογος να χάσει ένα τεράστιο μέρος από τη δύναμή του. Καταφέρνει, ωστόσο, να παραμείνει στις εθνικές κατηγορίες για πολλά χρόνια, αφού μόλις το 2001 υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην Α’ ΕΚΑΣΘ.

Το σήμερα: Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον δεύτερο όμιλο της Β’ ΕΚΑΣΘ, όπου από τις 13 Μαρτίου (επικράτησε του Αστέρα Πλαγιαρίου 68-81) έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή και την άνοδό του στην Α’ ΕΚΑΣΘ.

Η ομάδα, που χρησιμοποιεί ως έδρα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμαριάς χωρητικότητας 700 θέσεων, έχει μπει σε καλό δρόμο και υπάρχει η αισιοδοξία, μα πάνω απ’ όλα η επιθυμία, να επιστρέψει στα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ μεγάλη βάση δίνεται στα τμήματα υποδομής.

Οι «ροσονέρι», μετά την ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Προποντίδα, μετρούν μέχρι στιγμής 20 συνεχόμενες νίκες και στις πέντε αγωνιστικές θα προσπαθήσουν για το απόλυτο. Στόχος, επίσης, είναι το κύπελλο, αλλά και το τρόπαιο του υπερπρωταθλητή της κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο μεγάλο ταλέντο που ξεπήδησε από τα σπλάχνα των Θεσσαλονικέων είναι ο σέντερ του Ολυμπιακού Μιχάλης Τσαϊρέλης, ενώ ο Τζον Κόρφας διετέλεσε πριν από έξι χρόνια προπονητής της ομάδας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια