Σπανού: «Κίνητρο η Εθνική ομάδα, δεν ζω χωρίς μπάσκετ»

Σπούδασε στο «Robert Morris University» των ΗΠΑ και αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «5». Με αμερικάνικη παιδεία, αλλά ελληνική ψυχή, είναι από τα νέα δυνατά ονόματα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ.







Η Αρτεμις Σπανού είναι από τα νέα ονόματα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ-Αφοσιωμένη σε αυτό που αγαπάει δε δίστασε να ξενιτευτεί από μικρή, για να βρεθεί στις ΗΠΑ. Είναι από τις παίκτριες που κάνουν πολλές δουλειές  και μίλησε στην Metrosport και στον Σέλιο Παρθενάκη, για τη μεγάλη της αγάπη! Είναι από τις παίκτριες που έχουν περάσει από όλα τα τμήματα της εθνικής ομάδας. «Το εθνόσημο είναι η μεγαλύτερη τιμή μας είπε», ενώ είναι μόλις 23 ετών. Η Τουρκία και η Ισπανία ήταν οι τελευταίες της εμπειρίες και αναμένεται να κάνει το καλύτερο δυνατό για την καριέρα της.

H Αρτεμις Σπανού βρέθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο για τον αγώνα επίδειξης του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο. Με μεγάλη όρεξη για μπάσκετ και όχι μόνο είναι μια κοπέλα από τις διεθνείς που ποντάρουν πολλά πάνω τους οι Ελληνες προπονητές για το μέλλον. «Δεν είναι τίποτα εύκολο τη σημερινή εποχή, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και η διάκριση θέλει μεγάλη προσπάθεια» μας λέει αρχικά.

Το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει και να πάει πιο μπροστά. Αυτό φαίνεται εύκολα και μπορεί να το καταλάβει κάποιος από τις επιτυχίες που υπάρχουν. Ψηλά και δυνατά κορμιά, αλλά και επιτυχίες που έχουν να ζηλέψουν μόνο χώρες με πολύ περισσότερες περγαμηνές στο γυναικείο χώρο. «Είμαστε αποφασισμένες  να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που κάνουμε και το μπάσκετ για όλα τα νέα κορίτσια είναι τρόπος ζωής».

Πόντοι, ριμπάουντ, μάχη μέχρι τέλους

Μπορεί να μην είχε στο μυαλό της  ότι θα φύγει για τις ΗΠΑ, αλλά πάντα ήθελε να σπουδάσει το μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Και όπως όλες οι νέες κοπέλες δε δίστασε να πάρει το ρίσκο. Θέλει κότσια για να φύγει κάποιος από το σπίτι του στα 17, να αλλάξει χώρα, ήπειρο, να μάθει άριστα μία ξένη γλώσσα και να αρχίσει ουσιαστικά μία νέα ζωή με πολύ σκληρή δουλειά. Μία μετά την άλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πρώτη της σεζόν στο κολεγιακό με το "Robert Morris University" αναδείχθηκε καλύτερη ρούκι, ψηφίστηκε καλύτερη παίκτρια της περιφέρειάς της, ενώ βρέθηκε για τρίτη φορά συνολικά στην καλύτερη πεντάδα . «Όταν ήρθα Αμερική ήμουν μόλις 17 χρονών και πρέπει να πω ότι στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα και μου πήρε 3 μήνες περίπου να ξεπεράσω το θέμα ότι μου έλειπαν οι δικοί μου και το σπίτι μου και η Ελλάδα. Επίσης σαν πρωτοετής εδώ αντιμετωπίζεις και δυσκολίες κάνοντας τις "αγγαρείες" που σου βάζουν οι μεγαλύτερες συμπαίκτριες αλλά αυτό ήταν από τα εύκολα προβλήματα. Όμως ήξερα ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω και δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσω!". Τα ριμπάουντ και το σκοράρισμα είναι πάντα μέσα στη δουλειά της και δεν τα παρατάει. «Θα κάνω ότι μου ζητήσει ο προπονητής μου».

Το WNBA, η Ευρώπη και η «γαλανόλευκη»

Μετά το κολέγιο υπάρχει μόνο το WNBA για σένα ή και η Ευρώπη τη ρωτήσαμε. "Ήθελα πρώτα να αποφοιτήσω και θέλω πολύ να παίξω επαγγελματικά στην Ευρώπη, αλλά επίσης θα ήθελα να δοκιμάσω και για το WNBA. Πιστεύω πως το WNBA είναι το όνειρο κάθε μπασκεμπολίστριας!". Πως ήταν η ζωή σου στις ΗΠΑ; "Η ζωή ήταν ήρεμη. Είχα τη σχολή μου, τα διαβάσματά μου και τις προπονήσεις μου κάθε μέρα και είναι η καθημερινή μου ρουτίνα. Είχα σαφώς χρόνο για διασκέδαση και χρόνο για άλλα πράγματα μέσα στην ημέρα αλλά όλα κυλούσαν ομαλά χωρίς άγχος ή πίεση". Όσο για την Εθνική Γυναικών είναι μεγάλο όνειρο! "Κάθε χρόνο ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι για να παίξω με την Εθνική ομάδα. Έτσι και φέτος... Δεν μπορώ παρά να περιμένω για την κλήση της εθνικής και τα παιχνίδια μας. Δείξαμε και στους τελευταίους αγώνες ότι πλέον είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα με παίκτριες που μπορούν φτάσουν ψηλά. Είναι κοντά μας ο κόσμος, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται φαίνεται μέσα στο παρκέ. Το εθνόσημο είναι πάντα μια ξεχωριστή υπόθεση".

Γεννημένη για το μπάσκετ!

Η Άρτεμις Σπανού γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1992 στη Ρόδο αλλά κατάγεται από τη Λέρο. Αρχικά, και από την ηλικία των επτά ετών έπαιζε ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε το μπάσκετ τυχαία σε ηλικία 10 ετών, στον Πανιώνιο, επειδή δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στη Νέα Σμύρνη. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στην γυναικεία ομάδα του συλλόγου που αγωνιζόταν στην Α1 Εθνική Κατηγορία, τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος με προπονητή το Νίκο Μαρίνο, ο οποίος την εμπιστεύτηκε και την ενθάρρυνε.

Στα 16 της αγωνίστηκε με τον Πανιώνιο στο EuroCup Γυναικών και το 2010 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Τη σεζόν 2010-11 γράφτηκε στο Robert Morris College του Ιλινόις, όπου θα συνεχίσει το μπάσκετ και παράλληλα θα σπουδάσει.

Τον Ιούλιο 2007, σε ηλικία 14,5 ετών κλήθηκε στην εθνική κορασίδων με την οποία πήρε μέρος σε διεθνές τουρνουά και στη συνέχεια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων, στο οποίο αγωνίστηκε σε 6 ματς. Οι εκπληκτικές της εμφανίσεις οδήγησαν τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Μίσσα να την καλέσει στην Εθνική Γυναικών, με την οποία αγωνίστηκε το Σεπτέμβριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών 2010, στην Τσεχία. Μάλιστα έκανε το ντεμπούτο της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στον αγώνα κατά των ΗΠΑ. Το μέλλον της ανήκει!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια