Δεσποτάκης: «Το Μάιο θα κάνουμε το ταμείο»

Η Δάφνη Δαφνίου πραγματοποιεί μια σχεδόν αλάνθαστη πορεία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (1ος Όμιλος) . Σε 11 αγώνες έχει μια, μόλις, ήττα υπό την καθοδήγηση του Μάριου Δεσποτάκη που  έχει τα ηνία της ομάδα την τελευταία τριετία. Ο 44χρονος τεχνικός μιλάει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ, για την πετυχημένη τριετή θητεία του στην Δάφνη Δαφνίου:

-Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, μπορούσες να φανταστείς ότι το 2016 θα ήταν τόσο επιτυχημένος, τόσο προσωπικά (προπονητικά) όσο και για την ομάδα σου;

«Πράγματι το 2016 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα αλλά και για μένα προσωπικά. Με την ομάδα καταφέραμε να πετύχουμε τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο κατακτώντας μάλιστα και πάλι το πρωτάθλημα, ενώ  παίξαμε και στον τελικό του Κυπέλλου, μία πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της Δάφνης. Προπονητικά, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε άριστες συνθήκες, κάτι που  είναι  πολύ σημαντικό. Επίσης συνεργάστηκα με αξιόλογους ανθρώπους μέσα και έξω από το παρκέ, με τους οποίους ζήσαμε έντονες μπασκετικές συγκινήσεις».                      

-Το 2017 πιστεύεις να σου φέρει άλλη μια επιτυχία, την τρίτη συνεχόμενη άνοδο, με την Δάφνη Δαφνίου;

«Αυτό που με ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η ομάδα να συνεχίσει να έχει ηρεμία και να δουλεύει απερίσπαστη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το παιχνίδι. Όσο θα συντρέχουν αυτά, η ομάδα θα παίζει το μπάσκετ που της αξίζει. Παίκτες, προπονητές και διοίκηση είμαστε μια ‘’γροθιά’’,  προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Το αν αυτός ο δρόμος μας οδηγήσει μέχρι την άνοδο, θα το δούμε τον Μάιο, όταν και θα κάνουμε το ‘’ταμείο’’ της φετινής μας προσπάθειας».

-Ποια είναι τα μυστικά, αν υπάρχουν, της επιτυχημένης τριετίας σου στο πάγκο της ομάδας;

«Δεν υπάρχουν μυστικά. Υπάρχει απλά καλή χημεία, όρεξη για δουλειά και όραμα. Στη Δάφνη, όσοι εμπλέκονται με την ομάδα, ξέρουν πολύ καλά το ρόλο τους. Αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες δουλειάς και ισορροπία. Όλοι κάνουν  τη δουλειά τους με πολύ μεράκι και αγάπη, στοιχεία πολύτιμα για τις δύσκολες στιγμές, γιατί στη διαχείριση αυτών των στιγμών φαίνονται οι πραγματικές ομάδες».

-Ποια είναι η άποψη σου για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής;

«Ο φετινός πρώτος όμιλος της Γ Εθνικής είναι πάρα πολύ δυνατός, ίσως ο δυνατότερος των τελευταίων 10 ετών. Υπάρχουν πολλές ισχυρές ομάδες, με μεγάλα μπάτζετ και πολλές φιλοδοξίες. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια και κάθε Κυριακή έχουμε και μία ‘’μάχη’’ να δώσουμε. Προσωπικά με ικανοποιεί πολύ  αυτός ο ανταγωνισμός και το θεωρώ ιδανικό για κάποια ομάδα που θέλει να κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό και πιστεύει στις δυνατότητές της».

-Τελικά, πιο δύσκολο είναι να κοουτσάρεις μια γυναικεία ή μια ανδρική ομάδα, με βάση την εμπειρία σου;

«Το μπάσκετ σε επίπεδο τεχνικής και τακτικής είναι ίδιο παντού. Όμως οι διαφορές αντρικού και γυναικείου μπάσκετ είναι τεράστιες σε θέματα που αφορούν τη νοοτροπία και τη ψυχολογία, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ διαφορετική και η προπονητική διαχείριση.

Μια σοφή κουβέντα που άκουσα κάποτε ήταν η παρακάτω, η οποία πραγματικά είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις: ‘’Ο άντρας παίζει μπάσκετ για να νιώθει καλά, ενώ η γυναίκα παίζει μπάσκετ όταν νιώθει καλά’’. Σέβομαι και αγαπώ  το γυναικείο μπάσκετ, με το οποίο έζησα σπουδαίες στιγμές σε μια εποχή που το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα  υψηλό. Πλέον όμως εδώ και αρκετά χρόνια, έχω κάνει τις προπονητικές επιλογές μου και νιώθω απόλυτα δικαιωμένος  από αυτές».

-Τέλος, όπως κάθε άνθρωπος, που φτάνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες σου (αναφορικά με την προπονητική);

«Το μπάσκετ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου, μετά την οικογένειά μου φυσικά. Το ίδιο ίσχυε όταν έπαιζα, το ίδιο ισχύει και τώρα που είμαι προπονητής. Προσωπική μου φιλοδοξία είναι να μπορώ να δουλεύω απερίσπαστος, να μπορώ να εφαρμόζω αυτά που έχω στο μυαλό μου χωρίς εμπόδια και φυσικά να μπορώ να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα και να εξελίσσομαι προπονητικά. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι για μένα η βάση για να νιώθω ικανοποίηση με τη προπονητική. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα χτίζονται, δημιουργούνται και βελτιώνονται, αρκεί να υπάρχει διάθεση και καλή πρόθεση.

Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους να έχουν μια καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια