Σενάρια επί των κανονισμών διαιτησίας-Οι ερωτήσεις και απαντήσεις της ΚΕΔ/ΕΟΚ για τον Δεκέμβριο

1.      Επιχειρείται μία προσπάθεια για καλάθι από τον Α1 και ενώ η μπάλα είναι στον αέρα ηχεί η συσκευή των 24’.  Η μπάλα αγγίζει το ταμπλό και έπειτα κυλά στο πάτωμα, όπου αγγίζεται από τον B1 και στη συνέχεια από τον A2 και ελέγχεται τελικά από τον B2.  Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση 24’’.

ΝΑΙ(ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-2)

Σημείωση:  Αυτό είναι μια παράβαση 24’’ επειδή η μπάλα δεν άγγιξε τη στεφάνη και δεν υπήρξε κανένας άμεσος και καθαρό έλεγχος της μπάλας από τους αντιπάλους.

2.        Στη διάρκεια μίας προσπάθειας για καλάθι από τον A1 η μπάλα αγγίζει το ταμπλό, αλλά όχι τη στεφάνη. Στη διεκδίκηση του ριμπάουντ,  η μπάλα αγγίζεται, αλλά δεν ελέγχεται από τον B1, και μετά ο A2 κερδίζει τον έλεγχο της μπάλας. Αυτή τη στιγμή ηχεί η συσκευή των 24”.  Οι διαιτητές αγνοούν την παράβαση των 24’’ καθώς ο Α2 κέρδισε τον έλεγχο της μπάλας.

ΟΧΙ(ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-3)

Σημείωση: Μια παράβαση 24” έχει διαπραχθεί. Η συσκευή των 24” συνεχίζει να «τρέχει» όταν το σουτ αποτυγχάνει να αγγίξει τη στεφάνη και η μπάλα ελέγχεται και πάλι από έναν παίκτη της ομάδας Α.

3.        Στο τέλος μιας περιόδου 24”, ο A1 σουτάρει. Το  σουτ μπλοκάρεται νόμιμα από τον B1 και έπειτα ηχεί η συσκευή των 24”. Μετά τη κόρνα της λήξης των 24”, ο B1 διαπράττει προσωπικό σφάλμα εναντίον του A1 που βρίσκεται ακόμη σε προσπάθεια για καλάθι. Ο Α1 θα εκτελέσει δύο ελεύθερες βολές.

ΟΧΙ(ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-4)

Σημείωση: Μια παράβαση 24” έχει διαπραχθεί. Το σφάλμα του B1 δεν θα ληφθεί υπόψη εκτός εάν αυτό είναι ένα τεχνικό, ένα αντιαθλητικό ή ένα σφάλμα αποκλεισμού.

4.        Η μπάλα είναι στον αέρα μετά από σουτ για καλάθι του Α1 όταν ηχεί η συσκευή των 24”. Η μπάλα δεν αγγίζει τη στεφάνη, και αμέσως μετά καταλογίζεται ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας από τους A2 και B2.  Οι διαιτητές συνεχίζουν τον αγώνα, σύμφωνα με το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής.

ΟΧΙ(ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-5)

Σημείωση:  Μια παράβαση 24” έχει συμβεί. Η ομάδα Β δεν κέρδισε τον άμεσο και σαφή έλεγχο της μπάλας.

5.        Ο Α1 σουτάρει για καλάθι. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, ο χρόνος των 24” ολοκληρώνεται. Η μπάλα δεν αγγίζει τη στεφάνη, και αμέσως μετά αυτή αγγίζει τον Β4 που βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου και καταλήγει εκτός ορίων.  Η επαναφορά θα χορηγηθεί στην ομάδα Α, από το πλησιέστερο σημείο εξόδου της μπάλας.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-6)

Σημείωση:Μια παράβαση 24” έχει συμβεί διότι η ομάδα Β δεν κέρδισε τον άμεσο και σαφή  έλεγχο της μπάλας.

6.        Κοντά στη λήξη της περιόδου των 24” ο Α1 πασάρει άστοχα προς τον Α2 (και οι δύο παίκτες είναι στο εμπρός γήπεδο) και η μπάλα κυλά στο πίσω γήπεδο της Α. Πριν ο Β1 αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας, με ελεύθερο το διάδρομο προ το καλάθι, ηχεί η κόρνα της συσκευής των 24”. Οι διαιτητές σταματούν τον αγώνα και χορηγούν την μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά από το πλησιέστερο σημείο της διακοπής.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-8)

Σημείωση:Εάν ο Β1 αποκτήσει άμεσο και καθαρό έλεγχο της μπάλας, η κόρνα θα πρέπει να αγνοείται και το παιχνίδι θα συνεχιστεί.

7.        Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας με 10 δευτερόλεπτα να υπολείπονται για την συμπλήρωση των 24”, όταν καταλογίζεται ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας. Μια επαναφορά εκτός ορίων  λόγω εναλλασσόμενης κατοχής χορηγείται στην ομάδα Α η οποία θα έχει στη διάθεσή της μόνο 10 δευτερόλεπτα εναπομείναντα χρόνο από την περίοδο των 24”.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-10α)

8.        Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας με 10 δευτερόλεπτα να υπολείπονται για την συμπλήρωση των 24”, όταν καταλογίζεται ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας. Μια επαναφορά εκτός ορίων  λόγω εναλλασσόμενης κατοχής χορηγείται στην ομάδα Β η οποία θα έχει στη διάθεσή της νέα 14 δευτερόλεπτα για την εκδήλωση επίθεσης.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-10β)

9.        Ο Α1 στο πίσω γήπεδο της ομάδας του επιχειρεί μία πάσα αιφνιδιασμού στον Α2 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο. Ο Β1, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας του (πίσω γήπεδο της Α) πηδά και παρεμβάλλεται στην πάσα ενώ βρίσκεται στον αέρα, αποκτά το έλεγχό της και κατόπιν προσγειώνεται με τα δύο πόδια στο πίσω του γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω. 

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 2α)

Σημείωση: Καμία παράβαση δεν έχει συμβεί. Ο Β1 εδραίωσε τον πρώτο έλεγχο για την ομάδα Β ενώ ήταν στον αέρα και η θέση του σε σχέση με το εμπρός/πίσω γήπεδο δεν είχε εδραιωθεί μέχρι και τα δύο πόδια του να επιστρέψουν στο έδαφος. Ο Β1 βρίσκεται νόμιμα στο πίσω του γήπεδο.

10.    Ο Α1 στο πίσω γήπεδο της ομάδας του επιχειρεί μία πάσα αιφνιδιασμού στον Α2 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο. Ο Β1, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας του (πίσω γήπεδο της Α) πηδά και παρεμβάλλεται στην πάσα ενώ βρίσκεται στον αέρα, αποκτά το έλεγχό της και κατόπιν προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 2β)

11.    Ο Α1 στο πίσω γήπεδο της ομάδας του επιχειρεί μία πάσα αιφνιδιασμού στον Α2 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο. Ο Β1, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας του (πίσω γήπεδο της Α) πηδά και παρεμβάλλεται στην πάσα ενώ βρίσκεται στον αέρα, αποκτά το έλεγχό της και προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή και κατόπιν ντριμπλάρει ή πασάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 2γ)

12.    Στο εναρκτήριο jump-ball της 1ης περιόδου μεταξύ των Α1 και Β1, η μπάλα έχει αγγιχθεί νόμιμα όταν ο Α2 πηδά από το εμπρός γήπεδο της Α, αποκτά την κατοχή της μπάλας ενώ βρίσκεται στον αέρα και προσγειώνεται με τα δύο πόδια στο πίσω γήπεδο της Α. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 3α)

Σημείωση: Καμία παράβαση δεν έχει συμβεί. Ο Α2 εδραιώνει την πρώτη κατοχή για την ομάδα Α ενώ βρίσκεται στον αέρα.

13.    Στο εναρκτήριο jump-ball της 1ης περιόδου μεταξύ των Α1 και Β1, η μπάλα έχει αγγιχθεί νόμιμα όταν ο Α2 πηδά από το εμπρός γήπεδο της Α, αποκτά την κατοχή της μπάλας ενώ βρίσκεται στον αέρα και προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 3β)

14.    Στο εναρκτήριο jump-ball της 1ης περιόδου μεταξύ των Α1 και Β1, η μπάλα έχει αγγιχθεί νόμιμα όταν ο Α2 πηδά από το εμπρός γήπεδο της Α, αποκτά την κατοχή της μπάλας ενώ βρίσκεται στον αέρα, προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή και κατόπιν ντριμπλάρει ή πασάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 3γ)

15.    Ο Α1 που επαναφέρει τη μπάλα από εκτός ορίων, στο εμπρός γήπεδο της Α, προσπαθεί να πασάρει τη μπάλα στον Α2. Ο Α2 πηδά από το πίσω γήπεδο, πιάνει τη μπάλα  ενώ είναι στον αέρα και προσγειώνεται με τα δύο πόδια στο πίσω γήπεδο της Α. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΝΑΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 30-4-3α)

Σημείωση: Παράβαση για την ομάδα Α. Η κατοχή της μπάλας στο εμπρός γήπεδο έχει ήδη εδραιωθεί από τον Α1 που την επαναφέρει από εκτός ορίων, πριν ο Α2 κερδίσει τον έλεγχο της μπάλας στον αέρα και προσγειωθεί στο πίσω γήπεδο.

16.    Ο Α1 που επαναφέρει τη μπάλα από εκτός ορίων, στο εμπρός γήπεδο της Α, προσπαθεί να πασάρει τη μπάλα στον Α2. Ο Α2 πηδά από το πίσω γήπεδο, πιάνει τη μπάλα  ενώ είναι στον αέρα και προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΝΑΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 30-4-3β)

17.    Ο Α1 που επαναφέρει τη μπάλα από εκτός ορίων, στο εμπρός γήπεδο της Α, προσπαθεί να πασάρει τη μπάλα στον Α2. Ο Α2 πηδά από το πίσω γήπεδο, πιάνει τη μπάλα  ενώ είναι στον αέρα, προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή και κατόπιν ντριμπλάρει ή πασάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.


ΝΑΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 30 Παράδειγμα 30-4-3γ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια