Κ. Ιωαννίδης: «Η Ξάνθη αγαπάει πολύ το μπάσκετ»

Η Ξάνθη ήταν ανέκαθεν ένα προπύργιο του ελληνικού μπάσκετ με παράδοση και σημαντική παρουσία στις Εθνικές Κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια η Ασπίδα έχει καταφέρει σημαντικά βήματα για τη διατήρηση αυτής της παρουσίας και την αύξηση της δημοφιλίας του Εθνικού μας σπορ στην περιοχή.
Η δυναμική της παρουσία στη Β' Εθνική, αλλά και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών στις Ακαδημίες, αποδεικνύουν πως γίνεται «κάτι καλό» στην ακριτική πόλη. Ο Κώστας Ιωαννίδης, προπονητής της Ασπίδας, μίλησε στο Basket.gr, σχετικά με την προσπάθεια της ομάδας του φέτος σε όλα τα επίπεδα...

- Το πρωτάθλημα στον Βόρειο Όμιλο, με την μέχρι τώρα εικόνα του, δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι είναι από τα πιο αμφίρροπα των τελευταίων ετών;

«Καταρχήν εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι μέχρι στιγμής άκρως ανταγωνιστικό, αμφίρροπο και με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όλες οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν, ανεξαρτήτως της βαθμολογικής τους θέσης και οι έδρες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Το γεγονός αυτό συντελεί στο να παρακολουθεί τα παιχνίδια πολύς κόσμος, κάτι που σίγουρα χαροποιεί όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ».

- Ποια είναι τα στοιχεία, κατά τη γνώμη σας, που θα κρίνουν, εν τέλει, την άνοδο στην Α2;

«Η διάρκεια και η συνέπεια, σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, είναι σίγουρα το σημαντικότερο στοιχείο για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο αλλά και ένα καλό πλασάρισμα. Από εκεί και πέρα αστάθμητοι παράγοντες, όπως τραυματισμοί και απουσίες, θα παίξουν τον ρόλο τους αλλά οι ομάδες που έχουν μεγάλο ρόστερ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος με επιτυχία».

- Η Ασπίδα κάνει μια αξιοπρόσεκτη πορεία και φέτος. Εσείς οι ίδιοι πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία σας;

«Η ομάδα μας φέτος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία. Κρατήσαμε έναν βασικό κορμό από πέρσι και κάναμε κάποιες ποιοτικές προσθήκες για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Θεωρώ ότι η βαθμολογική θέση μας αδικεί, καθώς χάσαμε πάρα πολλά παιχνίδια στο τέλος και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη συγκομιδή. Σίγουρα οι απουσίες και οι τραυματισμοί μας έχουν στοιχίσει αλλά για μένα δεν υπάρχουν δικαιολογίες και θα πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες και να φτάνουμε στο θετικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως συνθηκών».

- Ποιος είναι ο στόχος σας για τη φετινή χρονιά;

«Ο στόχος της Ασπίδας Ξάνθης είναι να πετύχει τον στόχο της παραμονής, όσο πιο γρήγορα γίνεται και από εκεί και πέρα να αναρριχηθεί στις βαθμολογικές θέσεις παίζοντας ωραίο μπάσκετ. Στόχος μας μακροπρόθεσμος είναι να καθιερωθούμε στην Β’ Εθνική και μέσα από ένα τόσο αξιόλογο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα να εξελίξουμε τους παίκτες που έρχονται από τις υποδομές μας. Ήδη φέτος παιδιά από την εφηβική και παιδική ομάδα έχουν συμμετοχές στην ανδρική».

- Τι πρέπει να κάνει μια ομάδα που θέλει να διακριθεί σε μια τόσο «σκληρή» κατηγορία;

«Η δυσκολία σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και σκληρό πρωτάθλημα έγκειται στο να μπορείς να διαχειριστείς την νίκη και την ήττα γρήγορα και μέσα από αυτήν την διαδικασία να βγαίνεις ενωμένος σαν ομάδα και να προχωράς παρακάτω. Δεν υπάρχουν περιθώρια να μένεις πίσω, παρά μόνο να επικεντρώνεσαι στο επόμενο παιχνίδι στοχεύοντας πάντα στην νίκη».

- Η Ξάνθη είναι μια πόλη που αγαπάει διαχρονικά το μπάσκετ. Πόσο ανταποκρίνεται στην προσπάθειά σας η τοπική κοινωνία;

«Η Ξάνθη πράγματι είναι μια πόλη που αγαπάει το μπάσκετ και το έχει αποδείξει έμπρακτα τα 4 τελευταία χρόνια, που η Ασπίδα βρίσκεται στις εθνικές κατηγορίες. Αγωνιζόμαστε πάντα σε ένα κατάμεστο γήπεδο από υγιείς μπασκετικούς φιλάθλους, που δημιουργούν μια ωραία και ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία χαιρόμαστε να αγωνιζόμαστε και εμείς αλλά και οι αντίπαλοι. Σίγουρα θα θέλαμε κάποια στιγμή να έρθει ακόμα περισσότερος φίλαθλος κόσμος κοντά μας και να πάρουμε την απόφαση να πάμε στο μεγάλο γήπεδο της πόλης (Φίλιππος Αμοιρίδης, χωρητικότητα 5000 θέσεων) αλλά η διοίκηση του συλλόγου έχει μάθει να χτίζει βήμα-βήμα και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα το πετύχει και αυτό».

- Όλοι γνωρίζουν ότι στις Ακαδημίες σας γίνεται καλή δουλειά. Πόσα παιδιά απασχολείτε και ποιος ο στόχος της προσπάθειας;


«Ο σύλλογος της Ασπίδας είναι περήφανος για την ποιότητα και το επίπεδο των ακαδημιών του. Τα περίπου 280 αγόρια και κορίτσια προπονούνται, υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών, ακολουθώντας συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο, με στόχο να αγαπήσουν το άθλημα του μπάσκετ και να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο, ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα τελευταία χρόνια όλα τα αγωνιστικά τμήματα των υποδομών μας πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν, με αποκορύφωμα την περσινή πέμπτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων. Ήδη παιδιά που προέρχονται από την ακαδημία μας στελεχώνουν την ανδρική μας ομάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα περισσότερα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια