Ανακοίνωση και επιμέρους παρατηρήσεις-προτροπές της Old School στην χθεσινή συνάντηση των σωματείων της Γ2 Ε.ΚΑ.Σ.Θ. ανδρών

Ανακοίνωση και επιμέρους παρατηρήσεις- προτροπές εξέδωσε η Old School  προς την Ε.ΚΑ.Σ.Θ., έπειτα από όσα έλαβαν χώρα στη χθεσινή (30/5) συνάντηση των σωματείων στα γραφεία της στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Το πρώτον, αναφορικά με το «φλέγον» θέμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τον περιορισμό που επέβαλε η Ε.ΚΑ.Σ.Θ στις ηλικίες των αθλητών των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της, καθιστούμε εξ αρχής σαφές πως δεν είμαστε σύμφωνοι με τους καινούργιους κανονισμούς της προκήρυξης, διότι πολύ απλά, ο όποιος περιορισμός τίθεται στην ηλικία που μπορεί να αγωνίζεται ένας αθλητής αντίκειται στις θεμελιώδεις, απορρέουσες ευθέως από το Σύνταγμα, γενικότερες αρχές της ισότητας και της αμεροληψίας.

Δίχως βέβαια καμία διάθεση να εθελοτυφλούμε, γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε ότι στον αθλητισμό γενικότερα αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ειδικότερα, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του αθλήματος που προάγουν τη συμμετοχή των μικρότερων ηλικιών, ρυθμίσεις οι οποίες είναι θεμιτό μεν να εφαρμόζονται, αλλά με ορθολογικό τρόπο, π.χ υποχρεωτική συμμετοχή ορισμένου αριθμού νεαρών αθλητών στο ρόστερ της κάθε ομάδας, και όχι βέβαια, ετσιθελική επιβολή απαγόρευσης συμμετοχής στους αθλητές που έχουν από μία ηλικία και πάνω.

Ας μας απαντήσει λοιπόν η Ε.ΚΑ.Σ.Θ.: Με ποιο λοιπόν κριτήριο αποφάσισε να απαγορεύσει στην μεγαλύτερη μερίδα των 32χρονων παικτών ν’ αθλούνται, δεδομένου μάλιστα ότι, ένας αθλητής μπορεί να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα βετεράνων, εφόσον έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του; Υπάρχει, και ποια είναι, η ειδικότερη πρόβλεψη, τουλάχιστον για τους αθλητές ηλικίας 32-35 χρονών;

Αλλά και περαιτέρω, εφόσον ήθελε υποτεθεί ότι η Ένωση με σκοπό την «ανάπτυξη» του αθλήματος, επιθυμεί να προβεί σε αλλαγές, σχετικές με τους αθλητές των τοπικών πρωταθλημάτων, δεν θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερωθούν, αλλά και πολύ περισσότερο, να εισακουστούν, τα Σωματεία της πόλης που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα αυτά; Να δούμε δηλαδή με απλά λόγια όλοι μαζί, με σκοπό πάντα την προαγωγή του αθλήματος, εάν μία τέτοια ρύθμιση, είναι εφικτή, και εάν δεν είναι, τι άλλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί προς αυτή τη κατεύθυνση; Τι πιο απλό!

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, και καταλήξαμε σήμερα να μπορούν να συμμετέχουν στον κάθε αγώνα, το ανώτερο μέχρι 5 αθλητές άνω των 32 ετών από την κάθε ομάδα. Γιατί άραγε 5 και όχι 6 ή 7; Και γιατί αυτό να ισχύει σε όλη την Ε.ΚΑ.Σ.Θ εκτός της Γ2 κατηγορίας;

 Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα μας αγωνίζεται στην Γ2 κατηγορία, και αποτελείται ως επί το πλείστον από παίκτες άνω των 30 ετών. Αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε, ότι εν προκειμένω τυγχάνει ακριβώς εφαρμογή η λαϊκή ρήση : «2 μέτρα και 2 σταθμά».

Επί των ανωτέρω, προτείνουμε : Υποχρεωτική συμμετοχή στην 12άδα 2 αθλητών μικρότερων των 20 ετών και 2 αθλητών μικρότερων των 25 ετών, ή άλλως, σύμφωνα με το πώς τίθεται από την Ένωση, συμμετοχή το ανώτερο μέχρι 8 αθλητών, μεγαλύτερων των 25 ετών.

Περαιτέρω όμως, δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε την πάγια, ως προς την ανάπτυξη του αθλήματος, θέση μας, ότι δηλαδή, υπό την αιγίδα της Ε.ΚΑ.Σ.Θ., θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διευθετηθούν πολύ σοβαρότερα ζητήματα από εκείνα της συμμετοχής 2 ή 3 ή 4 κ.ο.κ. αθλητών άνω των 32 ετών ή κάτω των 20 ετών κλπ, όπως είναι : το θέμα της ιατρικής κάλυψης, το θέμα της καταλληλότητας των γηπέδων, το θέμα των διαιτητών κ.τ.λ. Ως προς αυτά, ουδείς λέει το παραμικρό!

Στη χθεσινή συνάντηση των Σωματείων της Γ2 Ε.ΚΑ.Σ.Θ., - όπου πήραμε μέρος για 3η συνεχή φορά, δεδομένου ότι είναι η τρίτη χρονιά λειτουργίας του Σωματείου μας -, διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς, δεν παρέστησαν παραπάνω από 10 - 15 εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο υπόψη πρωτάθλημα, Σωματείων, την ίδια ώρα που τα Σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή στο περσινό πρωτάθλημα της Γ2, ήταν 51! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Φλέγον λοιπόν για εμάς ζήτημα, (θα έπρεπε να) είναι το πως θα καλύπτονται οι ομάδες ιατρικά (πρώτες βοήθειες) κατά την διάρκεια του αγώνα. Στην προκήρυξη της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αναφέρεται ότι η ιατρική κάλυψη του αγώνα είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου.
Άραγε, η υπόψη διάταξη εφαρμόζεται και στην πράξη;  Ή μήπως (και) το θέμα αυτό, έχει αφεθεί στην τύχη του;

Προτείνουμε, είτε υπαλλακτικά, είτε σωρευτικά :

1ον  Να ορίζονται γιατροί με επιμέλεια της Ενώσεως σε κάθε αγώνα, επιβαρυνόμενου του γηπεδούχου σωματείου με την σχετική δαπάνη, όπως δηλαδή ισχύει και για τους διαιτητές. Υπενθυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων, αυτό γίνεται χρόνια. Όποια δε ομάδα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 30-35 ευρώ ανά αγώνα, ας μηδενίζεται. Δεν είναι παραπάνω από 13-15 αγώνες την χρονιά

2ον Υποχρεωτικά σεμινάρια για τον προπονητή και έναν τουλάχιστον αθλητή από το κάθε σωματείο, με υπόδειξη της βεβαίωσης του διπλώματος πρώτων βοηθειών στην γραμματεία. Παρακαλούμε, να μην μείνουμε και πάλι σε αόριστες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις, αλλά τα σεμινάρια αυτά, να ορισθούν άμεσα. Είναι εύκολο και αναγκαίο.

3ον  Να ορισθεί από την Ένωση, έστω και ως εναλλακτική λύση, το κάθε Σωματείο να συνεργάζεται με μια πιστοποιημένη ομάδα πρώτων βοηθειών που θα ακολουθεί το σωματείο στα εντός έδρας παιχνίδια του. Παράκληση σε όλα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης για συντονισμό και άμεση λύση για το θέμα της ιατρικής κάλυψης.

Επιπλέον, καλούμε την Ένωση, που εκπροσωπεί εν τέλει όλους εμάς, να κινηθεί αρμοδίως για την καταλληλότητα των γηπέδων. Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για όλες τις ομάδες και ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την (τυχόν) μίσθωση ιδιωτικών γηπέδων, αλλά τούτο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση και την (α)καταλληλότητα των γηπεδικών εγκαταστάσεων που ήδη χρησιμοποιούνται. Είναι πια τόσο δύσκολο να αποκατασταθεί η θέρμανση των γηπέδων, να οριοθετηθούν οι γραμμές, να τοποθετηθούν πυροσβεστικές φωλιές και απινιδωτές στο γήπεδο, ή έστω σε κοντινά σημεία; Γιατί δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο η Ένωση και επί αυτών των θεμάτων;

Και μία ακόμη παρατήρηση / ερώτηση : Πώς είναι δυνατό π.χ. μία ομάδα που εδρεύει στη Δυτική Θεσσαλονίκη να αγωνίζεται στον ανατολικό όμιλο, και να χρησιμοποιεί το γήπεδο της Μίκρας, ενώ αντίστοιχα, Σωματεία που εδρεύουν ανατολικά, να μετακινούνται δυτικά στο 70% των αναμετρήσεων τους; Δεν πρέπει επιτέλους να εξορθολογιστούν μεταξύ άλλων, και αυτά;


Κλείνοντας, επιθυμούμε να επισημάνουμε πως όλα τ’ ανωτέρω αναφέρθηκαν στην χθεσινή συνάντηση και είναι (πάγιες) απόψεις και θέσεις του Σωματείου μας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση με όλα τα Σωματεία που επιθυμούν την αναβάθμιση του αθλήματος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια