Η συνέντευξη Τύπου για τα τουρνουά 3x3 ΠΣΑΚ, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ-Αφιερωμένα στη μνήμη του Δημήτρη Μπασούρη

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η συνέντευξη Τύπου για τα τουρνουά 3x3 που διοργανώνουν, ο ΠΣΑΚ, η ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ, οι τοπικοί Δήμοι και οι τοπικές ενώσεις, με την αμέριστη συμπαράσταση των συνδέσμων κριτών και διαιτητών, υπό την αιγίδα της ΓΓΑ.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, πήρε πρώτος τον λόγο και δεν αναφέρθηκε μόνο στα 3Χ3 αλλά και σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο χώρο του μπάσκετ.

«Το μπάσκετ προσφέρει χαρές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παράγει συνεχώς καλούς παίκτες και στις περισσότερες εκφάνσεις του αποπνέει υγεία. Τα τουρνουά 3on3 έχουν εξελιχθεί σε θεσμό και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που στόχο έχει να φέρει το άθλημα στις γειτονιές μας, να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν και να το γιορτάσουν μαζί με τα ινδάλματά τους. Χωρίς να θέλω να ξεφύγω από αυτό το πνεύμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες τα οποία μας προβληματίζουν και μας στεναχωρούν ιδιαίτερα και δεν ταιριάζουν στο προφίλ του αθλήματος του μπάσκετ.

Και αναφέρομαι στους τελικούς της Α1 ανδρών. Ήδη σχηματίζονται δικογραφίες για όσα έγιναν την Κυριακή το βράδυ στο ΣΕΦ αλλά και για τις δηλώσεις που ακολούθησαν και έχουμε εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα ότι θα κρίνουν με ταχύτητα, διαφάνεια και ορθή κρίση ώστε να καταλογιστούν όσα πρέπει να καταλογιστούν. Ωστόσο επειδή ακόμη είναι σε εξέλιξη η σειρά των τελικών θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εάν στις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν προαχθεί το αθλητικό πνεύμα αλλά οτιδήποτε άλλο, το κράτος θα επαναπροσδιορίσει τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών. Tο κράτος μέσω των διοικήσεων των σταδίων παραχωρεί δημόσια περιουσία για την προαγωγή του αθλητικού πνεύματος. Δεν δίνουμε αρένες, δίνουμε γήπεδα. Για να τελειώνει το αστείο αυτό. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να σταματήσουν αυτές οι καταστάσεις που ζούμε προκειμένου να πάμε να ευχαριστηθούμε τα εναπομείναντα ματς μεταξύ δύο εκ των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.

Και επανέρχομαι στη σημερινή πρωτοβουλία που έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό το πνεύμα και στην προσπάθεια που γίνεται από τους παίκτες μας, τους προπονητές μας, τους παράγοντές μας, τη ομοσπονδία να διαδοθεί το άθλημα του μπάσκετ σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Εύχομαι τα παιδιά μας, στις γειτονιές μας να ευχαριστηθούν, οι παίκτες μας όπως το έχουν ξανακάνει πολλές φορές, να δείξουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές πέρα από την ώρα του αγώνα και επί της ουσίας να αναδείξουμε πόσο σημαντικό είναι το μπάσκετ, γι αυτόν εδώ τον τόπο», δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

«Η ΕΟΚ είναι ικανοποιημένη βλέποντας την εξέλιξη αυτου του θεσμού, ο οποίος ξεκίνησε ουσιαστικά τη δεκαετία του 90. Ο θεσμός αυτός δεν είναι μόνο αναπτυξιακός που προσελκύει τα παιδιά στο άθλημα, ήδη αναγνωρίστηκε και σαν διεθνής αγωνιστικός θεσμός κι σίγουρα όλοι θα θυμάστε το παγκόσμιο στο Ζάππειο πριν λίγα χρόνια. Πιστεύω ότι και αυτή η συνεργασία των φορέων, θα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το άθλημα μας. Είναι επίσης σημαντικό, ότι το τουρνουά των Χανίων, θα διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν το ευρωπαϊκό νέων-ανδρών. Θα είναι μία ωραία καλαθοσφαιρική πρόγευση. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργος Κόνιαρης.

«Εκπροσωπώντας τον σύνδεσμο των επαγγελματικών συλλόγων της χώρας, θέλω να πω πρώτα απ' όλα, ότι όλα όσα είπε νωρίτερα ο Υφυπουργός ήταν πολύ σημαντικά. Το άθλημα αυτό, το έχει αγκαλιάσει ο ελληνικός λαός και είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επέτειο του 1987. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις κι αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας από την Ομοσπονδία και την Πολιτεία, θεωρώ ότι θα αποτραπούν κάποιες άσχημες καταστάσεις. Για τα τουρνουά θέλω να πω ότι ανεβαίνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι σαν το streetball για τους Αμερικανούς και δίνει το δικαίωμα σε μικρούς και μεγάλους να παίξουν. Μάλιστα, οι μικρότεροι σε ηλικία, ξεκινώντας, μπορούν να εγγραφούν στον τοπικό τους σύλλογο, να γίνει δηλαδή ο αιμοδότης νέων παικτών. Ο κύριος στόχος όλων, είναι οι ομάδες να έχουν έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων παικτών υψηλού επιπέδου. Να συγχαρώ τους Δημάρχους που θα υλοποιήσουν αυτή την προσπάθεια και να ευχηθώ καλή επιτυχία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΚΕ Σταύρος Δουβής.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Βασιλειάδη για τη φιλοξενία. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω εκπροσώπους σχεδόν από όλους τους Δήμους. Η οικογένεια του μπάσκετ, κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε σαν παίκτες, αυτά που έχουμε πάρει τόσα χρόνια από το άθλημα, να τα επιστρέψουμε. Για μας αυτός ο θεσμός είναι μία συνήθεια. Στον έναν μήνα διακοπών που έχουμε, επισκεπτόμαστε πόλεις και παίζουμε μπάσκετ με παιδιά, με την ελπίδα της χώρας. Από την άλλη, είναι στενάχωρο, να έχουμε δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να μην ασχολούμαστε μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι. Πρέπει το μπάσκετ να αντιμετωπίζεται με το σεβασμό που του αξίζει. Είναι το άθλημα που μας έχει βγάλει περισσότερες φορές στους δρόμους. Να πάρουμε παράδειγμα τη συμπεριφορά των αθλητών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Τα παιδιά δεν έχουν δώσει δικαίωμα, είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς. Όλοι, τα δίνουν όλα για τη νίκη, πάντα σε αθλητικά πλαίσια. Θα ήθελα να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Δημάρχους, σε όλα τα επιτελεία που δουλεύουν για τα τουρνουά, καθώς, στους κριτές και τους διαιτητές που ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός. Κλείνοντας, θέλω να πω, πως τα τουρνουά αυτά, θα είναι αφιερωμένα στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή και αγαπούσε πολύ το μπάσκετ, του Δημήτρη Μπασούρη», δήλωσε ο αντιοπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών Μανώλης Παπαμακάριος.

«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε εδώ. Στόχος μας είναι να προάγουμε τις αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού στην τοπική μας κοινωνία και παράλληλα να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα κατά της βίας και του ρατσισμού. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα υγιή πρότυπα αθλητών από το χώρο του μπάσκετ και είμαστε βέβαιοι, ότι το τουρνουά 3Χ3 θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της πόλης. Στα προγράμματα αθλητισμού στο Δήμο Αχαρνών, αθλούνται πάνω από 1000 παιδιά και η συμμετοχή τους στο τουρνουά, θα ενισχύσει τους σκοπούς μας και θα ενθαρρύνει τους υπόλοιπους συμπολίτες μας», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Αχαρνών Στάθης Τοπαλίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Γιώργος Δασκαλάκης, υποστήριξε: «Η Δημοτική Φροντίδα του Δήμου Αχαρνών, υλοποιεί προγράμματα άθλησης για όλους τα τελευταία 2 χρόνια με συμμετοχή πάνω από 1400 παιδιά και μάλιστα, το μεγαλύτερο κομμάτι ασχολείται με το μπάσκετ. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω, ότι αυτή η διοργάνωση, θα σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Δήμο μας. Ο αθλητισμός προάγει ευγενή αισθήματα και χαρακτηριστικά στην κοινωνία. Καλή επιτυχία σε όλους τους Δήμους και εύχομαι να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός».

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που πήραν και οι τέσσερις Δήμοι. Είμαι σίγουρος, ότι αυτό το παράδειγμα, θα το ακολουθήσουν κι άλλοι Δήμοι. Το 3Χ3 στην Ελευσίνα είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια και για κάποιους λόγους σταμάτησε. Τώρα όμως συνεχίζεται και ευελπιστούμε να υπάρχει στην αθλητική μας ατζέντα. Διαμορφώνει αθλητές και ήθος και το εντάσσουμε στην πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021. Ο αθλητισμός και ο τρόπος συμπεριφοράς, αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού. Πιστεύω ότι όλοι οι Δήμοι θα πετύχουν κι αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει αισιόδοξους, να ακολουθήσουν δηλαδή το παράδειγμα κι άλλοι Δήμοι. Καλή επιτυχία σε όλους, χωρίς τραυματισμούς», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που φιλοξενούμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυτό το θεσμό, αυτή τη γιορτή. Ομολογώ ότι πέρυσι ήταν μία εξαιρετική διοργάνωση, άρτια και μία από τις καλύτερες εικόνες που έχω δει ως Δήμαρχος. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς που επέλεξαν να είμαστε ανάμεσα στους τέσσερις Δήμους που θα φιλοξενήσουν τουρνουά 3Χ3», ανέφερε ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Την ΕΣΚΑΝΑ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσίχλας, ο οποίος είπε: «Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα τουρνουά και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά που βρίσκονται στις Ενώσεις, να βρουν μία διέξοδο και να αγαπήσουν περισσότερο το μπάσκετ. Ευχαριστώ όλους τους φορείς, τους Δήμους και θέλω να ξέρετε, ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, για κάθε διοργάνωση που αφορά το μπάσκετ».

Στην εκδήλωση βρέθηκε και η Σουπρία Μοντάλ, η οποία εκπροσώπησε τον Μ.Κ.Ο. «Αίτημα» και δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε κι εμείς στο τουρνουά. Το μπάσκετ είναι ένα πολύ καλό άθλημα, ώστε να έρθουν όλα τα παιδιά κοντά. Η βία και ο ρατσισμός, είναι ένας παράγοντας που αφορά όλες τις χώρες και νομίζω ότι το μπάσκετ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα καταπολεμήσουμε».

Να υπενθυμίσουμε, ότι φέτος, τουρνουά 3Χ3 θα γίνουν στις Αχαρνές (10 & 11 Ιουνίου), την Ελευσίνα (17 & 18 Ιουνίου), το Γαλάτσι (24 & 25 Ιουνίου) και τα Χανιά (1 & 2 Ιουλίου).

Για μία ακόμη χρόνια, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τουρνουά όσοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους.


Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ, στη φόρμα που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΑΚ (http://www.psak.gr/archiki.html ).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια