Μάλτση και Καλτσίδου μιλούν για τη νίκη επί της Ρωσίας και για την επόμενη μέρα

Η Εθνική Γυναικών ζει στιγμές από αυτές που μένουν στην μνήμη για πολλά χρόνια και το σημαντικότερο στην καρδιά. Δεν μιλάμε για την ιστορική νίκη επί της Ρωσίας, καθώς ήταν η πρώτη που καταγράφεται επί των «κόκκινων». Πιο πολύτιμη ακόμη είναι η αγάπη που εισπράττει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από την πρώτη στιγμή και κυρίως από νέα παιδιά.

Λίγο μετά τον αγώνα με τη Ρωσία ακούστηκε το πιο ωραίο «Ελλάς», καθώς αγκαλιά με την ελληνική ομάδα, βρέθηκαν κορίτσια από τμήματα υποδομής και φώναξαν όλα μαζί, σε κάτι που έμοιαζε ως υπόσχεση για το αύριο. Για την Εβίνα Μάλτση και την Στέλλα Καλτσίδου τις δύο «παλιοσειρές» της Εθνικής Γυναικών, που οδηγούν την Εθνική Ομάδα κάθε λεπτό και δίνουν τον τόνο, όλο αυτό η νίκη, η Ρωσία, ο κόσμος, η νέα γενιά, το χειροκρότημα, η αγάπη αποκτούν άλλη διάσταση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Αγαπούν το μπάσκετ και θέλουν να το δουν να έχει συνέχεια και συνέπεια, φτάνοντας ακόμη και να σε συγκινούν με αυτά που λένε, αλλά κυρίως με τον τρόπου που τα λένε.

Μάλτση: «Υπερασπίζεσαι το σπίτι σου!»

«Ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι», είναι η πρώτη κουβέντα της Μάλτση: «Το ξέραμε και από πριν ότι θα ήταν στα... κόκκινα που λέμε εμείς στο μπάσκετ. Η Ρωσία είναι ένας πολύ δσυνατός αντίπαλος και συγχαρητήρια στη Ρωσία. Δεν περιμέναμε πως θα νικήσουμε. Μπήκαμε πολύ συγκεντρωμένες, να βγάλουμε το πλάνο μας. Είμαστε ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Ήταν πολύ σημαντική νίκη για εμάς, γράψαμε ιστορία, γιατί είναι η πρώτη φορά που νικάμε τη Ρωσία. Ειδικά για μένα που είμαι μεγάλη πιστεύω πως, εντάξει, στο τέλος συγκινήθηκα λίγο. Βέβαια, δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».

Ίσως όμως και να σημαίνει εδώ που τα λέμε, καθώς από ότι φαίνεται κανείς δεν ξέχασε στην ομάδα τον τρόπο με τον οποίο είχε έρθει η ήττα στη Χαλκίδα στους προκριματικούς του Ευρωμπάσκετ. Σίγουρα πάντως όχι η Εβίνα Μάλτση: «Είναι ένα φιλικό παιχνίδι. Αν και για θέμα εγωισμού τους χρωστούσαμε για το παιχνίδι στη Χαλκίδα. Αλλά τίποτα απο όλα αυτά δεν έχει καμία σημασία, γιατί όπως είπα είναι ένα ακόμη παιχνίδι προετοιμασίας».

Περισσότερο και από την ιστορική σημασία της νίκης, η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας κοιτάζει και κάτι ακόμη: «Είναι σημαντικό το ότι νικήσαμε για να μπορέσουμε να περάσουμε στα νέα κορίτσια της ομάδας, ότι μπορούμε να νικήσουμε κάνοντας την υπέρβαση πάντα, γιατί αυτό θα αντιμετωπίσουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θέλω να ζητήσω από το Θεό να μην μας τιμωρήσει που είμαστε φορμαρισμένες τώρα. Θέλω να πιστεύω πως θα διορθώσουμε αυτά που μπορούμε να διορθώσουμε και είμαστε στην τελική ευθεία για το Ευρωπαϊκό.»

Η κουβέντα συνεχίζεται με την παρουσία του κόσμου που αγκάλιασε κυριολεκτικά και μεταφορικά την ομάδα: «Ο κόσμος ήταν τρομερός! Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με νέα παιδιά που μας βλέπουν ως ινδάλματα. Θέλω να πιστεύω πως κατορθώσαμε να τους δώσουμε ένα μήνυμα για το μέλλον ελπιδοφόρο, να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν, να παίξουν μπάσκετ. Εμείς αυτό θέλουμε, αυτό «διαφημίζουμε». Δημιούργησαν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα εδώ στην Πάτρα. Ευχαριστούμε όσους μας φιλοξενούν, τον κόσμο, τους γονείς, τα παιδιά. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και παιδιά Ακαδημιών του Απόλλωνα και είναι πάρα πολύ όμορφο να έχεις να κάνεις με παιδιά και να αποτελείς έμπνευση. Είναι πολύ σημαντικό να παίξεις μπροστά στον κόσμο σου, στη χώρα σου. Αυτό έχει σημασία: Να νιώσεις το χειροκρότημα, να είσαι μέσα στο σπίτι σου. Γιατί αυτό υπερασπίζεσαι: Το σπίτι σου! Έχει μια διαφορετική αίγλη».

Καλτσίδου: «Να έχουμε μέλλον»

Το αύριο που σκέφτεται η Μάλτση, βρίσκεται και στο μυαλό της Στέλλας Καλτσίδου. Αν μη τι άλλο είναι δύο αθλήτριες που ξέρουν καλά τι σημαίνει Εθνική Ομάδα, αλλά και τι δουλειά κρύβει η πορεία που έχουν και οι δύο κάνει, κερδίζοντας την αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων. Η Μάλτση μετράει 193 συμμετοχές πια στην Εθνική Γυναικών από το 1998. Η Καλτσίδου 122, παίζοντας με τα γαλανόλευκα από την Εθνική Κορασίδων ακόμη. Η νίκη επί της Ρωσίας και για τη Στέλλα αποκτά ξεωριστή σημασία: «Για εμάς έχει διαφορετική σημασία αυτή η νίκη: Νικήσαμε τη Ρωσία για πρώτη φορά, έστω και σε φιλικό ματς. Οπωσδήποτε αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν λέει τίποτα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φυσικά. Το μόνο που μπορεί να μας δώσει είναι ανεβασμένη ψυοχογία για τη συνέχεια, να μας κάνει να πιστέψουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, αν βάλουμε την καρδιά μας και την ψυχή μας στο γήπεδο. Το καταφέραμε σήμερα να κρατήσουμε τα θετικά και να βελτιώσουμε πολλά θέματα τα οποία έχουμε».

Η Καλτσίδου, προσγειωμένη και έμπειρη γνωρίζει πως η νίκη επί της Ρωσίας πρέπει να μείνει στην... χθεσινή μέρα: «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπρστά. Έχουμε ένα ακόμη φιλικό στην Πάτρα, θέλουμε να νικήσουμε και να πάμε στο Ευρωπαϊκό, όσο καλύτερες γίνεται».


Για την Ελληνίδα φόργουορντ το πιο σημαντικό είναι το αύριο και αυτό που βίωσαν η ίδια και οι συμπαίκτριές της αυτές τις μέρες στην Πάτρα. Με το θετικό κλίμα και την αγκαλιά από κυρίως τα μικρά παιδιά: «Είναι πολύ όμορφο να αγωνίζεται στη χώρα σου με την Εθνική Ομάδα, να έχεις τον κόσμο δίπλα σου. Είναι ότι καλύτερο μπορείς να ζήσεις ως αθλητής. Μου κάνει εντύπωση πραγματικά που έχει πολλά κορίτσια μικρών ηλικιών που αγαπούν το μπάσκετ.  Ήρθε ένα κορίτσι και μου είπε «σε παρακολουθώ χρόνια» και είναι μόλις 16 χρονών. Αυτό δείχνει πως πραγματικά οι νεαρές ηλικίες όντως παρακολουθούν, μας βλέπουν, μας θαυμάζουν και γι’ αυτό έχουν έρθει εδώ να μας δουν. Εύχομαι η δική μας γενιά να βοηθήσει την επόμενη που έρχεται να κρατήσει την Εθνική Ομάδα ψηλά, να «τραβήξει» τα νέα παιδιά. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς: Να προσφέρουμε ένα ωραίο θέαμα,να δίνουμε μια θετική εικόνα και αισιοδοξία στα παιδιά που έρχονται να ασχοληθούν με το μπάσκετ, για να έχουμε και μέλλον».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια