Λύμουρα: «Η δικαίωση μιας ζωής»

Μια παρέα κοριτσιών έγινε πρώτα οικογένεια και μετά μπασκετική ομάδα. Αγωνίστηκε χωρίς άγχος, ελεύθερα, αλλά με πλάνο και ανάγκασε πολύ κόσμο να τις δει και να τις μάθει. Η Λολίτα Λύμουρα κάθε καλοκαίρι εδώ και 18 χρόνια βάζει τη γαλανόλευκη φανέλα περιμένοντας αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή που οι κόποι και οι θυσίες θα δικαιωθούν και το καλοκαίρι του 2017, το Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας και η πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αποτελεί τη δικαίωση μιας ζωής.


Η έμπειρη γκαρντ μίλησε στο agapotobasket.gr για την Εθνική του 2017 και τις στιγμές που έζησε, το κέρδος που μπορεί να έχει το μπάσκετ των γυναικών από την πορεία αυτή, για την Εθνική Νέων Ανδρών που παρακολούθησε από κοντά, την Εθνική Ανδρών αλά και τη νέα χρονιά που θα την βρει και πάλι στη Θεσσαλονίκη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι για την Εθνική Γυναικών: Πως το έζησες εσύ;

Είμαι από τα 14 μου στις εθνικές ομάδες και έφτασα 32 για να γευτώ την πιο μεγάλη επιτυχία. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Η προσμονή, οι πικρές στιγμές που κατά καιρούς έχουμε νιώσει εκτόξευσαν τη χαρά μας στα ουράνια. Για πάρα πολλά κορίτσια ήταν η δικαίωση μιας ζωής. Περιμέναμε τόσα καλοκαίρια για κάτι τόσο μεγάλο και εδώ ήρθε και απρόσμενα...

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ποιοι είναι οι πιο αντιπροσωπευτικοί χαρακτηρισμοί για αυτή την ομάδα;

Παρέα, οικογένεια. Μετά είμαστε και ομάδα στο μπάσκετ αλλά χωρίς τα δυο πρώτα δε γίνεσαι καλή ομάδα. Αυτή η παρέα είναι πάνω από 10 χρόνια μαζί, έφτανε στην πηγή αλλά νερό δεν έπινε. Και το πέτυχε τώρα ενώ της έλειπαν μάλιστα τρία πολύ σημαντικά στελέχη, η Όλγα, η Ζωή και η Πελαγία. Του χρόνου στο Παγκόσμιο πιστεύω να είμαστε όλες μαζί.

Σε τι ίσως θα πάταγες delete και σε τι repeat;

Repeat στο ματς με την Τουρκία για να το ξαναζήσουμε μήπως το πιστέψουμε (χαχαχα) πώς νικήσαμε με 30 πόντους διαφορά μια τέτοια ομάδα. Delete τα τελευταία 11 λεπτά με τη Γαλλία. Ίσως αν τις βάζαμε από κάτω στο σκορ σε εκείνο το σημείο που ισοφαρίσαμε να τους προσθέταμε πίεση.

Στιγμές μοναδικές και να σκεφτείς ότι στην προετοιμασία της Εθνικής λίγο έλειψε ένας τραυματισμός να σε αφήσει εκτός.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γιατρό μου, τον Γιάννη Τσαπακίδη και τους φυσιοθεραπευτές Νατάσα Αποστόλου και Αντώνη Καραντώνη γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει να ήμουν στο Πανευρωπαϊκό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος για το μπάσκετ των γυναικών μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017 και τι συνέχεια μπορεί να έχει αυτή η επιτυχία;

Το μεγαλύτερο κέρδος για την εθνική γυναικών είναι ότι "υποχρεώσαμε" πολλούς Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει γυναικείο μπάσκετ! Πιστεύω ότι μετά την επιτυχία αυτή να ασχοληθούν νέα κορίτσια  με το μπάσκετ που το έχουμε ανάγκη και ελπίζω σε μια καλύτερη συνέχεια στα ελληνικά γήπεδα ώστε να μην παίζουμε μεταξύ συγγενών και φίλων.

Παρακολούθησες πριν λίγες μέρες από κοντά και τον θρίαμβο της Εθνικής Νέων. Πως είδες το μέλλον των Ανδρών;

Ξέρεις όταν είσαι έξω έχεις πιο πολύ άγχος από όταν παίζεις. Αλλά τα παιδιά, με εξαίρεση το ματς με τη Λιθουανία, δεν μας άγχωσαν καθόλου. Το πρωί κάναμε τα μπάνια μας και το απόγευμα κέρδιζαν τον έναν πίσω από τον άλλον, χαλαρά! Μου άρεσε πολύ που το έζησα από κοντά όλο αυτό. Κόσμος καταπληκτικός και μια ομάδα που έπαιζε το στυλ που μου αρέσει. Δηλαδή εγκεφαλικό μπάσκετ. Άλλες ομάδες έχουν ύψος, περισσότερο ταλέντο αλλά η Ελλάδα έχει δική της σχολή. Αν αυτό συνδυάζεται με εθνικό ύμνο στο φινάλε της διοργάνωσης γιατί έχεις κατακτήσει την κορυφή τότε όλα είναι ιδανικά.

Πως βλέπεις και τη φετινή Εθνική Ανδρών με τον Κώστα Μίσσα στο τιμόνι και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ρόλο ηγέτη;

Ο Μίσσας είναι ο κατάλληλος διαχειριστής για αυτή την ομάδα και είμαι σίγουρη ότι θα πετύχει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα θαύμα της φύσης, αποτελεί πρότυπο για όλα τα παιδιά αλλά και τους αθλητές για το πως από τόσα χαμηλά έφτασε να είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι άλλο το μπάσκετ στην Ευρώπη και άλλο στο ΝΒΑ. Πιστεύω όμως πως με την βοήθεια των έμπειρων Μπουρούση, Πρίντεζη, Καλάθη θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του και θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Η νέα χρονιά θα σε βρει πάλι στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου;

Πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ είναι να πάει καλύτερα από πέρυσι. Να μπει στην τετράδα γιατί έχουν γίνει καλές κινήσεις και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς. Όσο για μένα, το κίνητρο μου παραμένει υψηλό. Ο ΠΑΟΚ μου έχει δώσει όλα τα εφόδια για να είμαι απερίσπαστη στο μπάσκετ και πρέπει να ανταποδώσω στους ανθρώπους τον τρόπο που μου έχουν φερθεί. Εξάλλου το Παγκόσμιο περιμένει και πρέπει όλες να είμαστε στην καλύτερη κατάσταση. Υγεία να έχουμε και είμαι σίγουρη ότι και εκεί κάτι καλό θα πετύχουμε


Πηγή: agapotobasket Γράφει η Σεβαστή Βρακατσέλη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια